Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Niekedy dávno, približne v roku 2000 som prvý krát počula od svojej kaderníčky, aby som si dávala pozor na silikón v kozmetike. Potom mi ešte vysvetlila, prečo môže byť silikón nebezpečný (škodí nie len ľudom, ale aj prírode - nie je totiž biologicky odbúrateľný, hromadí sa v prírode).

Silikón je vymoženosťou dnešnej modernej doby a rovnako ako aj iné veci má svoje pozitíva a negatíva. Konkrétne vo vlasovej kozmetike pomáha chrániť vlasy pred účinkami tepla, slnečného žiarenia. Vytvorí okolo vlasov ochranný film, vlasu sú lesklé, jemné, hladké, nestrapatia sa, dokonca sa zlepia aj rozštiepené končeky. Na prvý pohľad je to fajn. Problémy prichádzajú s postupom času a s dlhodobým používaním. Silikóny sú vo vode nerozpustné alebo len veľmi ťažko rozpustné. Film, ktorý na vlasoch vytvárajú sa postupne vrství a vlas nemôže dýchať, vysychá, stráca objem, stáva sa ťažkým, mastným, krehkým, lámavým a už nie je lesklý, jemný ani hebký. Silikóny vlasy nijak neobohacujú a majú iba krátkodobý efekt. Rovnako pôsobia aj na vlasovú pokožku a v konečnom dôsledku môžu spôsobiť vytváranie lupín a vypadávanie vlasov.

A ešte jedna vec, výrobcovia radi pridávajú silikón do svojich výrobkov, keďže veľa nestojí, a tak sa vyrobí väčšie množstvo prípravkov, ktoré sa predávajú drahšie. Pokiaľ ešte váhate, či sa vyhnúť silikónu či nie, tak sa hypoteticky preneste do doby pred silikónmi, čiže do doby 90. rokov min. storočia. Vtedy silikóny neboli a starostlivosť o vlasy bola na dobrej úrovni. Aj dnes existuje veľa prípravkov bez silikónov. Stačí sa trochu zaujímať a na internete nájdete veľa alternatív bez silikónov a často budete prekvapení aj nízkou cenou.
Pre zaujímavosť, silikóny v produktoch poznáme podľa koncoviek –cone, -thicone, -thiconol, -siloxcane alebo –silane.

Niekedy je ťažké nájsť výrobok bez silikónu, v takom prípade platí, čím menej, tým lepšie. Ako ale poznáme, či je v zložení veľa alebo málo silikónu? Podľa svetových noriem musí každý výrobca v zložení „Ingredients“ uviesť jednotlivé suroviny zostupne. Pokiaľ sa silikón nachádza na konci v zložení, je ho nepatrné množstvo. Naopak pokiaľ je na začiatku, je produkt postavený najmä na silikóne a bude obaľovať a zaťažovať vlasy.

Pre mňa bolo veľkým prekvapením, že aj svetové povestné značky nemajú najmenší problém svoje produkty „obohacovať” nerozpustnými silikónmi. Nie vždy čo je drahé je zdraviu a kráse prospešné.