Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Narodila som sa v dobe, kedy chémia ešte nevládla každému odvetviu nášho života a matka príroda bola zdrojom surovín našej stravy, a taktiež zdrojom surovín ku skrášleniu nášho tela a vlasov. Preto som si robila nálevy a odvary zo žihľavy, harmančeku, brezových listov, orechových šupiek alebo z ovsených vločiek a po umytí vlasov šampónom som si ich týmto nálevom opláchla. S vekom, keď som občas objavila prvé šedivé vlasy som opäť našla pomoc v prírode.

Používala som hennu, ktorá tie prvé šediny dokonale prekryla a zamaskovala. Napokon henna sa už používala pred 6000 rokmi, už vtedy ju používali pre farbenie kože, nechtov, vlasov. Všetky tieto hore popísané domáce spôsoby boli však náročnejšie na čas.

Moderná doba je oveľa rýchlejšia a čas nie je nikdy nadbytočný a tak som aj ja zvolila pohodlnejší a rýchlejší spôsob farbenia vlasov, chemické prelivy a farby. Vôbec som sa nepozastavovala nad zložením, keďže to v tej dobe nerobil snáď nikto. Výsledok bol rýchlo viditeľný a to ma dostatočne uspokojovalo.

Keďže sa veci rady vracajú, či už v móde, varení alebo starostlivosti o naše telo, vrátila sa doba organických “bio” produktov. Začalo sa riešiť, prečo chemické látky nie sú pre nás až také ideálne a ako nám môžu škodiť. Samozrejme ide v dnešnej dobe predovšetkým o biznis. Začala som o tom premýšľať, veď koniec koncov, ide o moje zdravie. Našla som si na internete tie naozaj škodlivé látky, ktoré nám preukázateľne ubližujú a kozmetiku, ktorá ich obsahuje som jednoducho prestala kupovať. Existuje však veľa syntetických, chemických látok, ktoré nie sú organického pôvodu a slúžia ľudom po stáročia k uľahčeniu života. Všimla som si, že výrobcovia prírodnej kozmetiky nepoužívajú vždy, že ide o 100% prírodný produkt. Niektoré kozmetické produkty sa jednoducho nedajú vyrobiť len z prírodných zdrojov.

A tak používam zdravý sedliacky rozum a neženiem všetko do extrému. Snažím sa žiť zdravo, jesť zdravo a starať sa o svoje zdravie tak, že skôr myslím na prevenciu ako na odstraňovanie škôd. Kozmetiku si kupujem prírodnú aj neprírodnú, ale nie škodlivú. Vlasy si farbím, aj keď bolo trošku namáhavé nájsť tu správnu kryciu farbu, ktorá neobsahuje zdraviu nebezpečné látky (mám pocit, že väčšina firiem zoznamy toxických látok a prísad ignoruje). A taktiež si občas urobím odvar z dubovej kôry alebo nálev zo žihľavy a vlasy si prepláchnem. Hlavné je, že som v sebe našla harmóniu, pokoj a rozvahu. Odporúčam neprepadať panike a stresu, ktoré nás ničia možno viac, ako chémia.