Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Určite ste si všimli aj vy nádherne lesklých vlasov v nejakej reklame na vlasovú kozmetiku. Možno ste si povedali, že je to skôr dôsledok techniky, a nie prírody. Keby sme vlasom dali ich voľnosť, nezasahovali im do ich štruktúry a dôkladne sa o ne starali, tak by pekne lesklé určite boli. Lesk vlasov spôsobuje odraz svetla. Pokiaľ je vlas zdravý, nenarušený, tak je efekt viditeľný už z diaľky.

Každý vlas sa skladá z troch častí – drene, vlasovej kôry a kutikuly. Kutikula je ochranný obal, ktorý vlas chráni. Kutikula má štruktúru šupiniek. A práve tu často dochádza k poškodeniu šupiniek počas umývania vlasov, sušenia a farbenia.

Pri umývaní sa šupinky mierne roztvoria a môžeme tak vymyť nečistoty, ktoré sa vo vlasoch zachytili. Pri umývaní šampónom nie je potrebné vlasy drhnúť, stačí jemne pretrieť a opláchnuť, aby sa šupinky akoby zatvorili, priľnuli k vlasovej kôre a chránili vnútro vlasov. Pri sušení vlasov opäť platí pravidlo, čím prirodzenejšie, tým lepšie. Čiže najzdravšie je pre vlasy, keď uschnú na vzduchu. Kto si balí vlasy do uteráka, nech sa opäť vyhne drhnutiu. A pokiaľ používame fén, tak s nízkou teplotou a vo vzdialenosti cca 20 cm od hlavy. Fénujeme od korienkov ku končekom a bez predkláňania hlavy. 

Farbenie vlasov je založené na obalení vlasov farebnými pigmentmi. Aby farba vydržala dlhšie, musí sa pigment dostať čiastočne aj do vlasov, tzn. roztvoriť šupinky a dostať sa do kutikuly. Asi už tušíte, že potom by sme mali pomocou špeciálnych preparátov šupinky zase uzatvoriť. Sami vidíte, že aj obyčajné umývanie vlasov a ich sušenie môže mať za následok poškodenie vlasov, ktoré sa potom nelesknú.

A ešte informácia na záver, vlasy budú pekné, keď budú mať potrebné živiny. Pestrá a vyvážená strava je pre ne základ. V strave alebo doplnkoch stravy nemôžu chýbať omega kyseliny, aminokyseliny – metionin, cystin, minerály – zinok, selén, meď, železo, kremík, a taktiež vitamíny skupiny B,C a E.